Announcement

Collapse

Belangrijk bericht

Het "Interventie-gedeelte" is enkel te bekijken na gratis registratie.

Het Hulpdienstenforum-Vlaanderen.be is ook aanwezig op Twitter https://twitter.com/hdfv en op Facebook http://www.facebook.com/groups/50070350965/
Nieuwe berichten komen nog enkel op de faceboekgrroep !!!
See more
See less
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • 12/06/15 - Dodelijk onweer uit Frankrijk trekt vandaag over België

  Het zware onweer dat gisteren lelijk huishield in Frankrijk en het leven kostte aan twee mensen, trekt vandaag ook over ons land. Dat meldt weerman David Dehenauw van het KMI.


  ‘Het is perfect te vergelijken met vorige vrijdag: het wordt vandaag eerst erg zonnig en warm, met lokaal zelfs maxima van rond de dertig graden. Maar net als vorige week duurt dat mooie liedje jammer genoeg niet lang. Na de middag komt het stormweer uit Frankrijk onze richting uit. Het hangt natuurlijk af van plaats tot plaats, maar vanaf 14 uur stijgt ook bij ons het risico op hevige regen- en onweersbuien. Die zullen vermoedelijk de hele avond aanhouden.’

  Geen al te goede vooruitzichten, al is het niet gezegd dat het onweer nog even krachtig zal zijn als het over ons land trekt. ‘De intensiteit van een onweer is heel moeilijk in te schatten’, aldus Dehenauw. ‘Er is geen reden tot paniek, maar gezien de hoge temperaturen kan het op sommige plaatsen wel fors zijn, ja. Met opnieuw kans op hagel, hevige windstoten en lokaal erg veel neerslag in korte tijd.’

  Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150611_01727116

  Website: www.on4ya.be

 • #2
  Vrijdag opnieuw fors onweerachtig


  Ook vandaag en morgen kunnen we genieten van Spaanse luchtmassa’s die via een klein lagedrukgebied ten westen van Frankrijk richting het noorden van Europa worden gestuwd. Het is allemaal opnieuw een tijdelijke situatie omdat de warmte/hitte op vrijdag verdreven wordt door enkele fikse onweersbuien. In tegenstelling tot een week geleden mogelijk onweer van een ander kaliber.

  We zien opnieuw een klassieke configuratie met op de Atlantische Oceaan een trogvormig systeem welke forse WAA naar het noorden van Europa stuwt. Deze WAA (warm-air-advection) wordt in de loop van vrijdag afgebroken door een nieuwe thermische vore. Op deze zone zullen nieuwe onweersbuien ontstaan (mede geholpen door de hoge temperaturen van 30 graden of meer). We verwachten dat systeem ergens tussen 12:00 en 17:00 over België. De gebieden in het zuiden van Nederland moeten logischerwijs nog wat langer wachten op deze thermische zone. Na de doortocht van deze thermische zone volgt het koudefront. Dit lijkt pas in de vooravond en nachtperiode over de Benelux te trekken met een verhoogde kans op buien.

  Door het gebrek aan windschering hebben wij de Benelux voorzien van een gele (level 1) en oranje kleur (level 2) op de schaal. De gebieden in de gele zone worden gevolgd vanwege het ontstaan van onweersbuien. De oranje kleur houdt rekening met de overvloedige neerslag die buien kunnen veroorzaken in de betrokken zone. We zien namelijk een erg trage treksnelheid in de onderste luchtlaag van de atmosfeer waardoor stevige exemplaren een (hele) lange tijd over hetzelfde gebied kunnen trekken. Gevaar voor wateroverlast is hier dus aan de orde.

  Hou dit zeker in de gaten:
  De kans op hagel is eveneens aanwezig bij deze grote thermische verschillen. Aan de grond wordt het zo’n 31,32 graden terwijl het in een krachtige bui gemakkelijk tot -50 graden kan gaan. Deze enorme verschillen gaan morgen lokaal ook voor hagel zorgen. Huidige diameter van de steentjes varieert tussen 1 en 4 cm maximaal. Kansen op hagel in de gaten houden via de hagelradar.


  Bron: http://www.noodweer.be/vrijdag-opnie...-onweerachtig/

  Website: www.on4ya.be

  Comment

  Working...
  X